Tips voor witgoed

Witgoed tips

Witgoed Service C.C. doet nét dat beetje extra. Zo geven we je handige witgoed tips zodat je nog langer plezier kunt hebben van je apparaat.

Tips voor het onderhoud van je wasmachine

Een wasmachine moet goed worden onderhouden. Zelfs de beste wasautomaten gaan op een gegeven moment minder presteren. Het onderhoud begint al zodra je de wasmachine voor de eerste keer gaat installeren…

Het instructieboekje
Lees het instructieboekje goed door! Zelfs de eenvoudigste wasmachines kunnen vaak meer dan alleen ‘gewone’ wasjes. Daarnaast staan in het instructieboekje vele installatie-instructies, onderhoudstips en veel voorkomende problemen en oplossingen.

Tips voor het installeren van je wasmachine

  • In een vochtige, warme omgeving is de kans op roest en elektronische storingen erg groot. Plaats de wasautomaat daarom liever niet in de badkamer.
  • Zet de wasmachine op een solide ondergrond. Een balkenvloer met vloerplanken is te instabiel, waardoor de wasautomaat kan gaan ‘dansen’ bij het centrifugeren.
  • Zet de wasmachine altijd waterpas. Gebruik eventueel de pootjes aan de onderkant.
  • Een droger bovenop zorgt voor zware belasting. Is er geen andere mogelijkheid? Gebruik dan een door de fabrikant aanbevolen tussenstuk.
  • Sluit de wasmachine altijd aan in een geaard stopcontact. Meerdere apparaten met een hoog vermogen in dezelfde groep? Gebruik dan niet meerdere apparaten tegelijkertijd.
  • Breng een ‘aquastop’ aan tussen de kraan en de vulslang. Dit kan ellende voorkomen als er iets misgaat met de watertoevoer en bij lekkage.
  • Tip: bewaar de transportsteunen van de wasmachine. Handig als je de wasmachine van plek gaat veranderen/verhuizen.

Tips voor het wassen

  • Gebruik niet teveel wasmiddel. Met teveel wasmiddel wordt de was niet schoner. Het is zelfs slecht voor de wasmachine en het milieu. Lees de gebruiksaanwijzing goed.
  • Bij het wassen van 30°C lossen wasmiddel en vetten slechter op. Dit is voor zowel het wasgoed als de wasmachine niet goed. Was niet kouder dan 30°C.
  • Gebruik lingeriezakjes en controleer of er niets meer in de zakken van kleding zit. Kleine voorwerpen kunnen door de vele gaatjes heen gaan, waardoor het binnenwerk van de wasmachine wordt ontregeld.
  • Centrifugeer niet altijd op de hoogste snelheid. Hoe hoger de snelheid, hoe harder het wasgoed in de gaatjes gaat, hoe sneller het wasgoed slijt. Stel bij teer wasgoed een lager toerental in voor de centrifuge.
  • Wasverzachter is slecht voor de droger! Als je het gewassen wasgoed wilt drogen in de wasdroger, dan is het af te raden om te wassen met wasverzachter. Door de wasverzachter ontstaat er een vetlaagje op de sensor die meet hoe vochtig het wasgoed is, waardoor de droger niet goed kan meten of de was droog is. Gevolg is dat de wasdroger onnodig lang blijft drogen, met mogelijk tot oververhitting tot gevolg.

Tips na het wassen

  • Laat na het wassen het deurtje op een kier open staan. Op deze manier kan het vocht weg, zodat het niet gaat schimmelen en stinken.
  • Ruikt het wasgoed niet lekker fris meer en was je nooit warmer dan 40°C? Een oorzaak kan vetluis zijn, ook wel zeepluis. (Heeft overigens niets te maken met luis.) Bij lage temperaturen worden zeepresten en bacteriën niet goed verwijderd, wat op de was kan overslaan. Was daarom af en toe een 90°C was (zonder was) met een schepje soda erbij. Hierdoor worden zeepresten verwijderd en bacteriën gedood.

Periodiek onderhoud van je wasmachine

Als je alle regels zoals hierboven naleeft m.b.t. tijdens en na het wassen, dan zijn er nog de periodieke klusjes die belangrijk zijn om ervoor te zorgen dat je wasmachine goed blijft presteren.

Zie hieronder de belangrijkste tips voor het onderhoud van je wasmachine.

Pluizenfilter
Deze kun je vaak aan de voorkant achter een deurtje vinden. Maak de filter schoon volgens de gebruiksaanwijzing en plaats deze vervolgens terug. Het kan voorkomen dat er in de pluizenfilter een voorwerp klem komt te zitten.

Tip: Houd een ondiep, maar voldoende groot bakje eronder als je de dop van de filter losdraait. Vaak komt er water uit.

Waterfilter
Deze kun je aan de achterkant van de wasmachine vinden. Bij problemen met de watertoevoer moet de filter worden gecontroleerd. Hier kunnen verstoppingen optreden. Raadpleeg de handleiding en volg de instructies op.

Tip: Vergeet niet om  van te voren de kraan dicht te draaien en de stekker uit het stopcontact te halen.

Zeepbakje en afvoer
Door zeepresten kunnen deze vies worden en verstopt raken. Haal het zeepbakje volgens gebruiksaanwijzing uit de wasautomaat en maak goed schoon met warm stromend water.

Het onderhoud van je wasdroger

Het regelmatig schoonmaken van het pluizenfilter is belangrijk voor alle wasdrogers, dit voorkomt vervuiling van je droger.

Het reinigen van de condensator
Bij een condens droger is het reinigen van de condensator erg belangrijk. Doe dit daarom minstens eens per maand. Dit kan gewoon eenvoudig afspoelen onder de kraan. Ga je dit vergeten? Geen nood, dan is een condensdroger met zelfreinigende condensorbak een uitkomst voor je.

Geen wasverzachter in combinatie met droger
Wanneer je het gewassen wasgoed wilt drogen in de wasdroger, dan is het af te raden om te wassen met wasverzachter. Wasverzachter is namelijk slecht voor de droger!

In een wasdroger zit een sensor die meet hoe vochtig het wasgoed is. Door het steeds opnieuw gebruikmaken van wasverzachter ontstaat er een vetlaagje op deze sensor, waardoor de droger niet meer goed kan meten of de was droog is. Zodoende kan de wasdroger het droogprogramma niet meer optimaal afstemmen op het wasgoed, en kan de wasdroger onnodig lang blijven drogen, met mogelijk oververhitting tot gevolg. Een alternatief voor wasverzachter zijn trommeldoekjes.

Energie besparen
Je kunt energie besparen door het wasgoed voor het de droger ingaat goed te centrifugeren. Dit versnelt het drogen, waardoor de was korter in de wasdroger hoeft. Wasautomaten verbruiken bij het centrifugeren namelijk minder energie dan drogers bij het drogen.

Kies indien mogelijk energiezuinige programma’s. ‘Kastdroog’ en ‘kreukherstellend kastdroog’ kosten meer energie dan het ‘strijkdroog’

Het voordeel van automatisch programmeren
Kies voor een droger met automatische programmering, hierbij bepaalt de vochtigheid van de was het einde van het droogprogramma. Het droogprogramma eindigt als het zijn werk heeft gedaan.

De juiste capaciteit kiezen
Kies een droger met een capaciteit die past bij je behoefte. Eén droogbeurt met een volle droger kost minder energie dan twee droogbeurten met een halfvolle droger. Als de droger dezelfde capaciteit heeft als de wasmachine, kan alle wasgoed in één keer in de droger.

Je kleding opfrissen
Je kunt je kleding even opfrissen door deze 10 minuten op koude lucht te drogen, eventueel met een geurdoekje (niet zo geschikt voor droger met vochtsensoren). Dit bespaart je weer een wasbeurt en onnodige slijtage van je kleding.

Droog meer per wasbeurt
Droog meer was in 1 wasbeurt met een 7 kilo droger. Je bespaart hiermee tijd en energie.

Tips voor koelen & vriezen

Bij de aanschaf van een koelkast of diepvriezer kun je letten op het energielabel i.c.m. formaat. Een goed formaat koelkast of vriezer voorkomt onnodig energieverbruik.

Eenvoudig geld besparen
Een Nederlander gooit per jaar gemiddeld € 330 aan eten weg. Beter op de houdbaarheidsdatum letten en het eten op de juiste temperatuur bewaren zijn volgens het NIBUD dan ook eenvoudige manieren om geld te besparen.

Het voordeel van Longfresh / Biofresh
Longfresh / Biofresh zorgt voor die juiste temperatuur! Vlees, vis, groente, fruit en melkproducten blijven dankzij Longfresh / Biofresh  tot 3x langer houdbaar dan in een normaal koeldeel.

De plaats van je koelkast
Plaats je koelkast op een koele plaats. Elke graad minder staat voor een energie besparing van 3%

aeg

© 2024 Copyright, Witgoed Service C.C | Woocommerce Webwinkel door Converzo.nl

Let op: weet je zeker dat je je bestelling komt afhalen in Best? 

Please note: are you sure that you will pick up your order in Best?”

Open chat
Hallo,
Kunnen we je helpen?